7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık Sayfa 196-197-198-199. Cevapları | Daha Fazla Demokrasi
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 196 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Çevrenizde demokratik ilkelere uygun bulduğunuz 2 uygulama tespit edip bu uygulamaların hangi durumlarda demokratik olmayacağını aşağıya yazınız.
Cevap: Borcu olan kişinin kefil olarak gösterdiği eşyanın borcunu ödememesi durumunda borcuna karşılık alınması olayıdır. Bu durum demokratiktir. Ama evini kefil olarak kişinin ailesinden birinin bir eşyasının alınması eşyası alınan aile ferdine karşı yapılan haksızlıktır. Bu durum demokratik değildir.
Antidemokratik uygulamalardan daha başka hangi kişi ya da gruplar etkilenmektedir? Neden?
Cevap: Bu uygulamalar bilinç dışı ve çaresiz oldukları için çocukları ve engellileri etkilemektedir. Çünkü hakkını arayacak güçleri ya bulunmamaktadır ya da o yaşta öğretilmemiştir.
Savaş nedeniyle vatanından edilen ve bir mülteci kampında yaşamına devam eden çocukların bu süreçte karşı karşıya kaldıkları insan hakları ihlalleri neler olabilir?
Cevap: Kamplarda verilebilecek eğitim kısıtlı olduğundan bu çocukların elinden eğitim hakkı alınmış olur.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 197 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Haber başlığındaki şiddet ortamı ifadesi ile anlatılmak istenenleri haber metninden tespit ediniz. Bu unsurların zararlarını tartışınız.
Cevap: Şiddet ortamı, ailenin çocuğa karşı olan ilgisiz ve sevgisiz davranışları, aile içindeki fertlerin birbirlerine saygı duymaması ve haklarının istismar edilişi ve okulda şiddet olaylarının çoğalması gibi olumsuz etkenlerden bahsedilmektedir. Bu ortamlarda büyüyen çocuklar şiddeti ve istismarı normal bir şey sanarak büyürler.
Haberde Mersin Barosu Çocuk Hakları Merkezi’nin öğrencilere yönelik eğitim çalışmaları yapmasının sebebi nedir?
Cevap: Öğrencilerin suç işleme oranının düşürülmesi ve bilinçli bir birey olmaları için yapılan bir eğitim çalışmasıdır.
Haberde geçen mobbing durumlarının iş yerlerinde yaşanmaması için neler yapılabilir? Açıklayınız.
Cevap: Mobbingin ne olduğun ve bir çalışan olarak haklarımızı iyi bilmemiz gerekiyor. Mobbinge maruz kaldığını düşünen kişilerin kanıt toplayıp bu kanıtı üslerine ve savcılığa bildirmesi geremektedir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 198 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
Aşağıdaki metni okuyup soruları cevaplayınız.
1. Bu üç ana başlık altında toplanan tutum ve davranışlar neler olabilir? Bu tutum ve davranışları antidemokratik bulup bulmadığınızı belirtiniz.
Cevap:
- Oyuncuların maç içindeki tutum ve davranışları: Oyuncuların kural dışı olan söz ve davranışının olması antidemokratik bir tutumdur.
- Hakemin kararları: Eğer hakem kararını tarafsız bir şekilde vermemişse bu antidemokratik bir durumdur.
- Okul yöneticilerinin hakem kararlarına itirazı: Hakemin verdiği kararlara okulda ki yöneticilerin eleştirmesi durumu antidemokratik bir durumdur.
2. Maçın sorunsuz ve kurallara uygun olarak bitirilebilmesi için oyunculara, hakeme ve yöneticilere düşen görev ve sorumlulukların neler olduğunu yazınız.
Cevap:
- Oyuncular: Oyuncular oyunu kurallarına uygun davranarak oynamaları gerekir. Hakemin kararına saygı duyulması gerekir.
- Hakem: Hakem tarafsız ve kurallara uygun bir şekilde yönetmesi gerekir. Aynı zamanda oyunculara karşı adaletli olması gerekir.
- Okul yöneticileri: Maçın doğru yönetilmesini sağlayıp hakemin kararına saygı duymalıdırlar.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 199 Cevapları Ekoyay Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
Görseli inceleyiniz. Görselde verilmek istenen mesajı bırakılan boşluklara yazınız.
Cevap: Verilmek istenen mesaj, her çocuğun ayrı bir birey olduğunun ebeveynlerin farkına varması gerektiğidir.
Etkinlik Zamanı
Ailenizdeki demokratik uygulamalar ile ilgili aşağıdaki soruları cevaplayınız.
1. Ailenizde hangi kararların sizin de görüşlerinize başvurularak alınmasını istersiniz? Neden?
Cevap: Normal olarak benim hayatımı etkileyecek kararların bana sorulmadan verilmesini istemem. Çünkü kendime karşı korumam gereken bir saygım var ve bunu en iyi şekilde yapmak için kendi kararlarımı ailem yerine benim vermem gerekmektedir.
2. Aile içinde sizi de ilgilendiren konularda görüşünüzün alınmaması demokratik bir uygulama mıdır? Neden?
Cevap: Hayır demokratik bir uygulama değildir. Ailemle birlikte yaşadığım için kişisel kararlar haricinde yaşananlar beni de etkileyecektir. Bu yüzden aile fertlerini ilgilendirecek kararlar alınırken görüşümün alınmasını isterim.
3. Kendinizi çoğu meselede demokratik davranan birisi olarak tanımlayabilir misiniz? Neden?
Cevap: Kendimi, insanların fikirlerine saygı duyarak onları dinlediğim için demokratik davranan bir insan olarak tanımlayabilirim.
4. Aile içinde demokratik ilkelere önem vermek ve bunlara uymak önemli midir? Neden?
Cevap: Aile de demokratik ilkelere önem vermek ve bunlara uyulması önemlidir. Nedeni ise ev aile ile birlikte toplu yaşanan bir yer. Alınan herhangi bir karar diğer aile bireylerini de etkileyebilir. Bunları göz önünde bulundurarak birbirimize saygı duyarak demokratik bir şekilde yaşamamız gerekir.