7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Ekoyay Yayıncılık Sayfa 152-153-154-155-156-157. Cevapları | Toprak Ana
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 152 Cevapları EKOYAY Yayıncılık
Metinden yararlanarak insan-toprak-vatan-devlet ilişkisini açıklayınız.
Cevap: İnsanoğlunun yaşadığı toprak onlar için bir devletse ancak orada güven içinde yaşar. Savaşlar ile kazanılan ve yükselmesi için uğraşılan vatan toprağı tarihi ve bayrağıyla kendini evinde hissettirebilir. Devlet insan için çalışır insan da devlet için.
Âşık Veysel toprağı neden sadık yâr olarak adlandırmıştır?
Cevap: Toprak insanların yaşam kaynağı olması sebebiyle adlandırmıştır.
Âşık Veysel’e göre toprağın bize kazandırdıkları nelerdir? Örnekler veriniz.
Cevap: “Toprak bize yemek verdi, ekmek verdi, et verdi.” demiştir. Toprağı işlemememiz sayesinde bize verceği ürünler sayısızdır.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 153 Cevapları EKOYAY Yayıncılık
Toprağın işlenmesi ile refah seviyesinin artması arasında nasıl bir ilişki vardır? Açıklayınız.
Cevap: Toprak işlendikçe ülke ekonomisine katkısı olacak ürünler elde edilir ve o ürünlerin sayesinde refah seviyesi artar.
Etkinlik Zamanı
Metni okuyunuz. Metinde anlatılmak istenen düşünceyi yazınız.
Cevap: Toprak milletindir. İnsanımız topraklarını korumak için her şeyi yaparlar bunun nedeni ise devletlerinin bir karış toprağı bile çok değerlidir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 154 Cevapları EKOYAY Yayıncılık
Ekilebilir toprakların bir kişinin elinde toplanması hangi sorunlara yol açabilir? Tartışınız.
Cevap: Bir kişinin elinde olduğu için fazla denetleme olmaz ve işler yavaş ilerler. Bir kişinin elinde olması fiyatların da kendileri tarafından belirlenmesi demektir buda halka büyük zarar demektir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 155 Cevapları EKOYAY Yayıncılık
İkta ve tımar sistemini feodal yapıdaki toprak yönetimi ile karşılaştırınız. Aralarındaki benzerlik ve farklılıklar nelerdir?
Cevap: Bu sistemde toprağın gelirleri idare, ordu ve toprak sahipleri ile eşit paylaştırılarak hem üretimin devamlılığı, hem ordunun güçlenmesi hem de devlet çalışanlarının maaşlarının ödenmesinin devamlılığı sağlanmıştır. Ancak feodal yapıda toprak gelirlerinden sadece senyör faydalanmıştır. İkta ve tımar sisteminde toprak devletin malı olarak görülmekte ve her zaman denetlenmekteydi. Feodal yapıda ise toprak ve toprak işçileri senyörün malı olarak görülmüştür.
Etkinlik Zamanı
B. Aşağıdaki zihin haritasında yer alan Toprakla ilgili kavram ve sözcükler kutucuğunun etrafındaki kutucukları örnekte olduğu gibi doldurunuz.
Cevap: Üretim, Tarla, Devlet, Vatan, Bitki
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 156 Cevapları EKOYAY Yayıncılık
T.C. Tarım ve Orman Bakanlığının üretime yönelik desteklerinden hareketle devletin üreticiye verdiği destek hakkında neler söyleyebilirsiniz?
Cevap: Devlet, tarımla uğraşan işletmelere destek vermeyi önemsemiştir. Kaliteli ürün elde edilmesi için gerekli gübre ve diğer ihtiyaçları için desteklerini vermektedir. Tarımda iyileştirmelere ve organik ürünlerin elde edilmesine katkı sağlanmaktadır. Böylece halkın tarımla uğraşırken karşılaştıkları zorluklar konusunda onların işlerini kolaylaştırmayı hedeflemişlerdir.
7. Sınıf Sosyal Bilgiler Ders Kitabı Sayfa 157 Cevapları EKOYAY Yayıncılık
Etkinlik Zamanı
A. Aşağıdaki kurum ve kuruluşların tarım alanında yaptığı çalışmaları araştırınız ve edindiğiniz bilgileri bırakılan boşluklara yazınız.
B. Toprağın üretimdeki ve yönetimdeki önemine ilişkin örnekleri aşağıdaki tabloya yazınız.
Alternatif olarak cevaplar arıyorsaız Forum Sınıf internet sitesinde yer alan 7. Sınıf Sosyal Bilgiler 150-151-152-153-154-155-156-157. Sayfa Cevapları Ekoyay Yayıncılık başlıklı Sosyal Bilgiler’in sayfa cevabına ulaşabilirsiniz.